“We hebben de zorgkriebels serieus te pakken bij ons thuis! Mijn zus, Kiana studeert ‘geneeskunde’ en mijn mama werkt als zorgkundige bij Familiehulp. Samen wonen we met ons papa in Geluwe.
In het secundair volgde ik de opleiding ‘Gezondheid & welzijnswetenschappen’ en wist al vroeg dat ik iets wou betekenen voor de mensen. Niet zozeer de ambitie om als zorg- of verpleegkundige of dokter aan de slag te gaan maar met mensen te werken, er te zijn voor hen.
Ik leerde de opleiding ‘ergotherapie’ kennen tijdens een opendeurdag van de Arteveldehogeschool van Gent. Dit boeide mij dus schreef ik me in. Tijdens mijn opleiding en stages wist ik meteen dat ik de juiste beslissing genomen had! Ik word ergotherapeut.
Nooit gedacht dat ik met ouderen zou werken. Omgaan met ouderen betekent omgaan met verlies, dacht ik en was hiervoor bang. Ja, kinderen zouden mijn doelgroep worden. Tijdens mijn stages kon ik van beide werelden proeven. Uit mijn ervaring leerde ik dat werken met kinderen me uiteindelijk minder lag dan werken met ouderen. Ik mocht stage lopen in een dagcentrum verbonden aan een woonzorgcentrum. Eerlijk waar, daar is de klik gebeurd! Ik wou niks liever meer.
Na mijn studies werkte ik even in een woonzorgcentrum in de buurt. Ik keek uit naar iets anders en kwam solliciteren bij Home Vrijzicht. Tijdens het gesprek kon ik mij helemaal terug vinden in de visie, de manier van omgaan en de zorg voor de bewoner. Ik vond het helemaal niet erg om de grotere afstand woon-werk erbij te nemen.
Ik kwam er terecht in een multi-disciplinair team van oa. ergo’s, kine’s, animatie, logopedist, pastorale medewerker, woonleefteam De Regenboog. Ik vind het zalig om hiervan deel uit te maken. We kunnen steeds terugvallen op elkaar zijn ervaringen. Elk heeft een andere kijk op de zorg van de bewoner. Er is ruimte voor overleg. Zo maken we elk deel uit van het geheel, begrijp je wat ik bedoel? Dit komt de bewoner alleen maar ten goede.
In het begin was het wat zoeken maar intussen heb ik volledig mijn draai gevonden. Ik ben tevreden met mijn keuze. Ik ben heel empathisch en kan goed luisteren. In mijn job komt dit volledig tot zijn recht (lacht). In mijn team vind ik de steun om te groeien in mijn job. Bovendien krijgen we de kans om ons voortdurend bij te scholen. Zo volgde ik een vorming ‘aromatherapie’ die ik al kon toepassen.
Er wordt echt veel gedaan voor de mensen hier. Dat heb ik al zelf mogen ervaren. Ik haal zoveel voldoening uit het betekenisvol handelen voor bewoners. Hoe ziet mijn dag eruit? Wel ik krijg de vrijheid om mijn planning zelf wat op te maken. Zo ga ik dagelijks ADL of welnessbaden toepassen in de ochtendzorg, sta ik ’s middags in de maaltijdbegeleiding. In de namiddag plan ik (vaak samen met collega’s) activiteiten in om het geheugen wat te trainen, om samen te lezen, te bewegen of samen te ontspannen zoals een fietstocht of om te zingen met de Vrolijke Nachtegaaltjes. Dit hoeft niet altijd in groep te zijn. Geregeld werken we één op één en spelen we zo in op een persoonlijke wens van de bewoner.
Ondertussen mocht ik het voorleesuurtje opstarten voor mensen die houden van lezen maar wat beperkingen ondervinden hierin. Om de twee weken zitten we samen en lezen en bespreken we een kort verhaal. De logopediste Danica helpt me hierin. Onlangs sloot de klas van juf Birgen van het 1ste leerjaar aan. Een nieuwe leuke samenwerking waar de kinderen als onze bewoners enorm van kunnen genieten!
Naast het werk geniet ik vooral samen met vrienden en in het bijzonder mijn vriend, Virgil van het leven. We gaan vaak paddelen of dansen of we pikken een festival mee.”
Kelly Feys, ergotherapeut
Benieuwd naar meer verhalen? Volg onze Facebookpagina.