Phebe, orthopedagoge

 

“Ik wou iets met dieren of met mensen doen. Dat wist ik al vroeg. Al zag ik me toen niet in een woonzorgcentrum werken. Eerder als dierenarts of zo.

Mijn mama heeft haar hele leven in een woonzorgcentrum in Ieper gewerkt. Ik ging er geregeld heen. Toen ik tien jaar was, hielp ik soms al met de maaltijden of ging ik rond met water. Later maakte ik wandelingen met bewoners. Ik herinner me één dame in het bijzonder. Ze was klein, ze had dementie en ze genoot ervan als ik haar haar kamde. Ik vond het leuk dat ik iets voor haar kon betekenen.

Toen ik in Home Vrijzicht de kans kreeg om in de leefgroep De Regenboog aan de slag te gaan, heb ik niet geaarzeld. De Regenboog is de leefgroep waar mensen met dementie elke dag van 8 tot 19.30 uur terechtkunnen. Die uren zijn perfect te combineren met mijn gezinsleven. Mijn man Bram en ik hebben een tweeling van anderhalf jaar. Ida en Ellis, twee guitige meisjes barstensvol energie.

 

Phebe

 

Omgaan met mensen met dementie vergt een zekere expertise. Je hebt vooral geduld nodig. Bewoners met dementie doen niet zomaar wat je vraagt. Ze snappen het vaak niet. Je moet op een andere manier met hen proberen te communiceren. Het zit in kleine dingen. Je zegt bijvoorbeeld beter niet: ‘Ga je omkleden.’ Dat is te complex. Je kan wel vragen: ‘Doe je bloes uit.’ Dat is concreter en duidelijker.

Je moet proberen om mensen met dementie alleen dingen te vragen die ze kunnen. Anders geraken zij gefrustreerd en jij ook. Vraag je iets dat ze wél kunnen, dan groeit hun zelfvertrouwen en dan heb je er zelf ook een fijn gevoel bij.

Elke persoon met dementie heeft zijn karakter. Het is altijd wat zoeken hoe je het best contact met iemand maakt. Dat leer je vooral al doende. Je bent geen baas over iemand met dementie. Je kan je wil niet opleggen. Je kan beter op een veilige manier meegaan in hun verhaal. Het heeft geen zin om mensen met dementie tegen te spreken. Je creëert alleen maar wantrouwen.

 

 

Natuurlijk bots ik wel eens op mijn grenzen. Wie niet? Dan zijn er gelukkig mijn collega’s, op wie ik kan terugvallen. We zijn er voor elkaar.

De omgang met de familie van bewoners met dementie vind ik erg waardevol. De familie is hier altijd welkom met vragen of om zelf eens op verhaal te komen. Wat we in De Regenboog doen, is méér dan zorg verlenen. We leven op het ritme van de bewoners. De familie voelt dat en stelt dat op prijs. Ze weten dat ze altijd op ons kunnen rekenen.

Home Vrijzicht doet grote inspanningen om expert in dementie te blijven. De nood aan expertise is groot. Zeker als je voluit voor kwaliteit van leven gaat. Zelf begin ik binnenkort aan de opleiding tot referente in dementie. Ik ben blij dat ik hier die kansen krijg.”

Phebe Bloes

Volg de verhalen op onze Facebookpagina.

 

leftsidecontent rightsidecontent